Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΕΚΑΤΗ: ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ


Ποια η γνώμη σας για τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας;


Ήταν μια σωστή επιλογή από την πλευρά μας;


Μπορεί η επιλογή αυτή να οδηγήσει σε λύση;


Μπορεί αυτή η λύση να είναι βιώσιμη;


Να επιμένουμε στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ή να απεμπλακούμε από αυτήν;

12 σχόλια:

  1. Νομίζω είναι ελλιπή τα ερωτήματα:

    Μπορούμε να πατήσουμε τον λόγο μας;

    Μπορούμε να αναιρέσουμε την υπογραφή μας;

    Μπορούμε να πείσουμε όλο τον κόσμο που γνωρίζει για τη δέσμευση μας περί του αντιθέτου;

    Επίσης: δεν ήταν επιλογή, ήταν αποτέλεσμα της κολοσσιαίας προδοσίας του πραξικοπήματος, αλλά και της εντελώς ανεύθυνης πολιτικής του κράτους τη δεκαετία του 60. Όταν κάνεις μαλακίες έρχεται μια μέρα που πληρώνεις το λογαριασμό.

    Και επειδή εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα για οτιδήποτε άλλο ( αν δυσκολευόμαστε να βρούμε λύση ομοσπονδίας με τους ΤΚς, φανταστείτε να ξεκινούσαμε έστω και την θεωρητική συζήτηση για άλλες πιο «καλές» για μας λύσεις, αλλά με λιγότερα δικαιώματα για τους Τκς), απεμπλοκή από την Ομοσπονδία σημαίνει απλώς νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και για υπενθύμιση:

    Συμφωνία 8ης Ιουλίου 2006

    Συμφωνία 8ης Ιουλίου 2006 μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
    Δέσμη Αρχών

    1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
    2. Αναγνώριση του γεγονότος ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
    3. Δέσμευση στη θέση ότι μια συνολική διευθέτηση είναι επιθυμητή, καθώς και εφικτή, και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.
    4. Συμφωνία για άμεση έναρξη διαδικασίας, η οποία θα διαλαμβάνει δικοινοτική συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού και, ταυτόχρονα, εκείνων που αφορούν ουσιαστικά θέματα, και τα δύο εκ των οποίων θα συμβάλουν σε μια συνολική διευθέτηση.
    5. Δέσμευση να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει 'κατάλληλη ατμόσφαιρα' για να είναι η διαδικασία αυτή επιτυχής. Συναφώς, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικά, τόσο για βελτίωση της ατμόσφαιρας όσο και για βελτίωση της ζωής όλων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τεθεί τέρμα στο ούτω καλούμενο 'παιχνίδι επίρριψης ευθυνών'.

    Απόφαση των δύο ηγετών

    Οι Τεχνικές Επιτροπές για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού θα αρχίσουν το έργο τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, νοουμένου ότι, κατά τον ίδιο χρόνο, οι δύο ηγέτες θα έχουν, επίσης, ανταλλάξει κατάλογο θεμάτων ουσίας και νοουμένου ότι τo περιεχόμενό του θα εξεταστεί από δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και θα οριστικοποιηθούν από τους ηγέτες.

    Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται περαιτέρω, από καιρού εις καιρό, όποτε κρίνεται χρήσιμο, για να δίνουν καθοδήγηση στις δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες για να αξιολογούν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν απαντάς στην πιο κρίσιμη ερώτηση Στροβιλιώτη. Είανι η ΔΔΟ βιώσιμη; Ή θα καταρρεύσει επιτρέποντας στην Τουρκία να ελέγξει όλη την Κύπρο και ΑΡΑ είναι χειρότερη από τη διχοτόμηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλαστήρα,

    Δεν απάντησα αφού δεν υπάρχει θέμα.

    Οπως και ο Τάσσος πιστεύω πως η ΔΔΟ είναι πιο βιώσιμη από την διχοτόμηση.

    Γι' αυτό άλλωστε επαναδεσμευτηκε μαζί της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. erotisi ekkriseos gia gera miala. Osoi eipan nai stin DDO apo tin diki mas pleura se mia DDO eipan nai. Se auti me to sosto periexomeno i se auti tin opoia apodexontai oi Tourkoi kai den apodexomaste emeis (kai ara xaraktirizontai skliropirinikoi).

    Otan apantithei auto to erotima bgainoyn kai alla simperasmata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ'αυτη που ο ντεκας και το βαθυ παρακρατος της Τουρκιας(εργκενεγκον) διαφωνουσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ομοσπονδία αν εφαρμοστεί θα είναι η καταστροφή μας. Η ομοσπονδία αυτή καθε αυτή.

    Ποιός μας λέει ότι αύριο οι Τούρκοι δεν θα προκαλέσουν ταραχές για να αποχωρήσουν από το κράτος και να πάρουν την διεθνή νομιμοποίηση που θέλουν?

    Γιατί να υποστηρίξουμε μια λύση που θα προϋποθέτει την οικονομική καταστροφή του Ελληνικού κρατιδίου προκειμένου να έρθει στα επίπεδα τα δικά μας το Τ/κ κρατίδιο?

    Γιατί να πληρώσουμε από τις τζέπες μας για την οικονομική ανόρθωση ενός ξεχωριστού με σχετική αυτονομία κρατιδίου που αύριο μπορεί να αποχωρήσει και να ζητήσει διεθνή αναγνώριση?

    Γιατί να υποστηρίξουμε μια λύση που θα προϋποθέτει ξεχωριστό κρατίδιο, με δική του διοίκηση και αρχές και με πλειοψηφία Τ/κ πληθυσμού?

    Γιατί να δεκτούμε την κυριαρχία της Τουρκίας σε όλη τη νήσο?

    ........................

    (Εδώ μπορώ να προσθέσω έποικους, εκ περιτροπής προεδρίες, εγγυήσεις, μη επιστροφή της πληοψηφείας των εποίκων κ.λ.π κ.λ.π.....)

    Και μια τελευταία ερώτηση προς τους οπαδούς της λύσης διζ. δικ. Ομ. : Γιατί ένας πολίτης που δεν κατάγεται από τις κατεχόμενες περιοχές, δεν έχει περιουσία, ή κάτι που να τον συνδέει με αυτές τις περιοχές και δεν έχει κάτι να κερδίσει από μια τέτοια λύση (με βάση τα πιο πάνω δεδομένα φυσικά), να την υποστηρίξει?

    Δεν θα ήταν σαν να αυτοκτονούσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο Έποικ-Lover θέλει ΔΔΟ για να έχει απευθείας πρόσβαση σε νεαρά εποικόπουλα (αρσενικά και θηλυκά)

    αλοίμονο στον καημένο Έποικ-Lover αν τον πάρει χαμπάρι το Ομοφοβικό Ασλάνι

    *Ιοσίλιος*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Σ'αυτη που ο ντεκας και το βαθυ παρακρατος της Τουρκιας(εργκενεγκον) διαφωνουσαν."

    ρητορικη ερωτηση αριθμος 2. Η Τους εβαλλαν να διαφωνουσαν. Η τους συμφερε να διαφωνουσαν.

    Ομως πρεπει να τονισουμε πως ουτε στην ΔΔΟ που αποδεχονται οι Τουρκοι εθνικιστες Ερτογαν και Ταλατ ειπαμε ΝΑΙ . Η μαλλον πολυ λιγοι απο δικοι μας πλευρα υποστηριξαν ΔΔΟ με αυτο το περιεχομενο.

    Αρα διαφωνω μαζι σου. Η δικη μας θεση ουδεποτε ηταν ΔΔΟ με οποιοδηποτε περιεχομενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οπα. Σε δευτερη αναγνωση φαινεται πως στο απο πανω μηνυμα μου βιασα την ελληνικη γλωσσα. Λυπαμαι. Αυτο που εγω θελω να προσθεσω και κλεινω ειναι πως φρουτα οπως σταθμισμενη ψηφος , εκ περιτροπης προεδρια , κηδεμονια απο τους ξενους , αποδοχη παραμονης εποικωνκαι πολιτικων δικαιωματν τους , ρατσιστικη διαχωρισμοι και αλλα τετοια φρουτα τα οποια καποιοι θεωρουν πως οποιαδηποτε ΔΔΟ πρεπει να περιεχει. Ουδεποτε αποδεχθεικε αυτα συσωμη η πολιτικη ηγεσια η ο λαος.

    Δεν υπαρχει ιστορικο προηγουμενο.

    Το μονο ιστορικο προηγουμενο που καποιος μπορει να παρουσιασει ειναι οι συνομιλιες Κληριδη πισω απο κλειστες πορτες, τι μπορει να τους υποσχεθηκε και το σχεδιο Αναν το οποιο αποριφθηκε.


    Αν οσοι θελετε λυση ΔΔΟ προτεινετε αυτο το αποριφθεν μοντελο ΔΔΟ λυσης στον λαο. Ακομα και στην πολιτικη ηγεσια πιστευω. Δεν θα καταφερετε τιποτε. Και αυτο στα ματια ολων εκτος απο εσας στην Κυπρο θα κρινεται ως θετικο.

    Τωρα εγειρω αλλα 3 ερωτηματα. Α) Μπορει η ΔΔΟ να γινει η να ειναι κατι διαφορετικο απο αυτο που προτεινετε ;

    Β) Αν Ναι , τοτε γιατι δεν επιδιωκουμε αυτο το διαφορετικο; Εκτος εαν δεν το θεωρουμε εφικτο.

    Γ) Αν Οχι , τοτε δεν πρεπει να εχουμε εμεις ψευδαισθησεις για αυτα που συζητουμε και για την οποιαδηποτε διευθετηση του Κυπριακου με αλλαγη πολιτευματος και ολες τις συνεπειες τις οποιες θα εχει. Και Λαικη Κυπριακη δημοκρατια να ονομαστει , κρατος οπου οι Θεσμοι ουδεμια σχεση εχουν με την δημοκρατια δεν μπορει να λειτουργησει.

    Δεν λεω να εγκαταληψουμε τις συζητησεις για αυτο το πραγμα που δεν μπορουμε να δεχθουμε. Και αυτο δεν ειναι αντιφαση. Για λογους τακτικης πολυ συχνα συζητας πραγματα τα οποια κρινεις ως απαραδεκτα. Βεβαια δεν υπαρχει ελπιδα μια τεταοια διευθετηση να ειναι πετυχημενη ουτε και πιθανοτητα να την αποδεχθουμε.

    Και δεν νομιζω οι Τουρκοι να μην γνωριζουν αυτα τα πραγματα. Πρεπει να επαναξιολογησουμε την τακτικη μας χωρις ιδεολογηματα , πολιτικες σκοπιμοτητες στην μεση με βαση μοναχα τα κυπριακα συμφεροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαβάστε το τελευταίο βιβλίο του Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Εκεί θα καταλάβετε αν η Ομοσπονδία είναι βιώσιμη από οικονομικής τουλάχιστον πλευράς και τα ξαναλέμε!

    Τι πήγαν να μας κάνουν με το Ανάν τα καθήκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H ΔΔO είναι η μόνη πιθανότητα να επανενωθεί η Kύπρος σε αυτό το στάδιο. Άρα όσοι θέλουν την επανένωση καλά κάμνουν και τη στηρίζουν. Όπως κι αυτοί που προτιμούν διχοτόμηση καλά κάμνουν και αντιτίθονται.

    Tο αν η λύση θα είναι βιώσιμη, εξαρτάται από το πόσον οι δυο κοινότητες μπορούν να ξεπεράσουν τους εθνικισμούς τους και να θέσουν κοινούς στόχους. Σημαντικό εμπόδιο θα είναι και η οικονομική ανισότητα, και πρέπει να βρεθουν από τώρα τρόποι να μειωθεί όσο είναι δυνατό.

    Σε περίπτωση απεμπλοκής της πλευράς μας από την ΔΔO η οριστικοποίηση της διχοτόμησης θα έρθει μάλλον γρήγορα. Ένα σχετικά θετικό σενάριο πάντως σε αυτή την περίπτωση είναι να μπει σχετικά σύντομα η Tουρκία μαζί με την πλέον επίσημα ανεξάρτητη TΔBK στην EE, που θα σημαίνει πρακτικά έμμεση επανένωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή